retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat
  retezat retezat retezat retezat retezat retezat       retezat retezat
  retezat retezat retezat retezat retezat retezat          
retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat
  retezat retezat retezat retezat  
retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat
  retezat galerie obiective trasee retezat retezat  
retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat
  retezat     retezat  
Barajul GURA APEI
 
 
 
 
 
 
 
Cetatea COLT
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cetatea Colţ

Cetatea Colţ dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică şi şi-a schimbat numele în Kendefy. Cetatea se aflǎ pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara pe DJ 686, la intrarea pe valea Rausorului si la 3 km distanţǎ de satul Râu de Mori.
Constructia a avut rol in aparare fiind cea mai puternica cetate cneziala din Transilvania. La poalele stancii se afla biserica fortificata construita in aceeasi perioada de Candesti. Pe peretii bisericii se mai pastreaza inca mici portiuni ale picturii originale. Alaturi de biserica se dezvolta o manastire de calugari unde poti gasi ajutor si indrumare in a ajunge la cetate.
Pentru a gasi ruinele se urca prin padure timp de 30 de minute, cel mai bine insotit de un ghid de prin partea locului deoarece nu exista marcaje. Pozitia inalta domina imprejurimile iar privelistea asupra vailor inconjuratoare este coplesitoare.
Legenda spune ca in secolul 19 celebrul scriitor francez Jules Verne a vizitat cetatea impreuna cu o misterioasa femeie, fiind apoi sursa de inspiratie pentru romanul Cetatea din Carpati.La Colt, in judetul Hunedoara pe un virf ce strajueste intrarea pe valea Riusorului, se inalta ruinele  unei vechi cetati. Istoriicii si arheologii sustin ca ar fi vorba de o cetate de refugiu a Candestilor, persona;itati de vaza a tarii hategului din sec. 12-14, dar s-ar putea ca cetatea sa fi fost ridicata pe ruinele alteia mai vechi, dacice. Cercetari arheologice serioase nu s-au executat. Participantii la cel de al III-lea Congres International de dacologie, care au vizitat cetatea au discutat si despre tehnologiile care au fost folosite pentru ridicarea acestor ziduri marete, si despre frumusetea locurilor, si despre necesitatea protejarii si chiar reconstructiei acestei formidabile cetati despre care, se pare, Jules Verne a scris in romanul sau "Castelul din Carpati".  Pacat, mare pacat, ca aceasta bijuteria a geniului omenesc se risipeste sub ochii neputinciosi ai localnicilor, departe de interesul public. Pacat, fiindca fara aceste referinte istorice  de exceptie nu poate fi cunoscuta si inteleasa nici istoria poporului rom^n, nici cea a Europei. Iar fara referinte istorice valoroase prezentul nu paote construi nimic  valoros asa ca devenirea omului sa fie armonioasa si cit mai indeprtata de cataclisme si violente.
La poale cetatii, in deplin echilibru cu natura, isi inalta turnul biserica manastirii Colt, una din cele mai vechi din Romania si din Europa.

  retezat                 maredesign  
retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat
    PENSIUNEA RETEZAT -jud Hunedoara, comuna Raul de Mori
sat Clopotiva nr. 351
Tel: 0354 820 012 - 0758 836 582 - 0755 045 362
© 2009 Pensiunea Retezat. Toate drepturile rezervate
despre noi | servicii | cazare | galerie | obiective turistice | trasee montane | contact
   
retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat retezat
  retezat